Let op! Geld lenen kost geld

0229-840287

Nieuws

Restschuldfinanciering Doorlopend krediet

11-09-2015

Bij de financiering van een restschuld is de rente onder voorwaarden voor een maximale periode van 15 jaar fiscaal aftrekbaar. Het financieren van een restschuld kan op verschillende manieren: via de nieuwe hypotheekverstrekker, een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.Het financieren van een restschuld door middel van een Doorlopend Krediet heeft voor- en nadelen. Deze voor- en nadelen zetten wij graag voor u op een rij.

 Voordelen:

  • De rente van een Doorlopend Krediet is vaak lager dan de rente van een Persoonlijke Lening (Wanneer u dan kiest voor een aflossingspercentage van 1% zal de maandelijkse last voor een Doorlopend Krediet iets lager liggen);
  • Tussentijds (gedeeltelijk) aflossen is altijd boetevrij;
  • Het is in de markt gebruikelijk om de rente van het krediet te bepalen naar aanleiding van de risicobeoordeling van uw klant. Bij een Doorlopend Krediet heeft deze beoordeling geen invloed op de maandtermijn van het krediet, dit blijft een vast percentage van de kredietlimiet (bijv. 1%). Naarmate de rente hoger wordt, neemt de looptijd van het krediet toe. Bij een persoonlijke lening staat de looptijd vast en hoe hoger de rente wordt, hoe hoger de maandlasten zullen zijn. Het is niet altijd mogelijk om dan te kiezen voor een Persoonlijke Lening met een langere looptijd. Dit voordeel van een Doorlopend Krediet kan overigens een nadeel zijn voor de klant.

 Nadelen:

  • De rente van een Doorlopend Krediet is variabel. Dat betekent dat de rente lager, maar ook hoger kan worden. Als de rente hoger wordt, zal dat vaak betekenen dat de looptijd langer wordt. Uw klant heeft de restschuld dan later terugbetaald dan gepland. In sommige situaties kan de looptijd langer worden dan 15 jaar. Dit heeft geen gevolgen voor de aftrekbaarheid van de rente binnen de periode van 15 jaar. Het betekent wel dat de rente van de restant restschuld na 15 jaar niet meer aftrekbaar is.
    N.B. Bij een aanvangsrente hoger dan 9,1% en een aflossingspercentage van 1% is de theoretische looptijd langer dan 15 jaar.
  • Sommige geldverstrekkers toetsen bij een nieuwe hypotheek een restschuld op werkelijke lasten bij een maximale looptijd van 15 jaar. De looptijd van een Doorlopend Krediet kan langer dan 15 jaar zijn. De lasten zullen in dat geval getoetst worden op 2% per maand in plaats van op werkelijke lasten.
  • Het kenmerk van een Doorlopend Krediet is dat er opnames gedaan kunnen worden. Bij extra opnamen wordt het voor uw klant lastig om te bepalen welke gedeelte van de rente als aftrekbare rente in aanmerking genomen kan worden. Daarom adviseren wij om bij een restschuldfinanciering een permanente opnameblokkade op het krediet te laten plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de klant geen lastige berekening van de aftrekbare rente hoeft te maken. Soms is een opnameblokkade zelfs een vereiste van de hypotheekverstrekker om de restschuld naast een hypotheek te kunnen financieren.

Voor het afsluiten van een Doorlopend Krediet wordt er gekeken naar uw persoonlijke en financiele situatie. Voor de budgettering van een restschuld die gefinancierd wordt door middel van een Doorlopend Krediet, wordt rekening gehouden met de Gedragscode Consumptief Krediet.

Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen neem dan contact met ons op.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening berekenen?

Het totale kredietbedrag
Termijnbedrag (per maand)
Variabele debetrente op jaarbasis
Jaarlijks kostenpercentage
Duur van de kredietovereenkomst
Totaal door u te betalen bedrag

Uw maandlasten zijn:

Deze berekening is een richtlijn en u kunt hieraan geen rechten ontlenen. We gaan hierbij uit van de laagste rente die we u kunnen aanbieden. De exacte rente hangt af van uw persoonlijke omstandigheden en kan variëren. De minimale looptijd is 6 maanden en de maximale looptijd is 120 maanden. De maximale wettelijke rente is 14%.

Producten icon producten

Persoonlijke lening Eenmalig een groot bedrag lenen met een vaste rente. Meer informatie

Doorlopend krediet Extra financiele ruimte voor onverwachte situaties. Meer informatie

foto van vrouw